Se smrtí někoho velmi blízkého jsem se v tomto životě setkala 2x.
Poprvé to bylo asi před necelými 3 roky, kdy mi zemřela má první kočička Eliška, která mi velmi přirostla k srdci. Možná si řeknete - šlo jen o kočku - ale v mém případě to tak nebylo. Záleželo mi na ní víc, než si dokážete představit.
Co tomu ale předcházelo.. Kdysi jsem si přála poznat, jak jsem schopna se vypořádat se smrtí někoho jiného. Naivně jsem si myslela, že jsem schopna to zvládnout, ale opak byl pravdou, připravena jsem skutečně nebyla..

Má zkouška přišla myslím že maximálně do 1 roku.. Její smrt byla velmi rychlá a nečekaná a já po její smrti vydržela asi 6 hodin v kuse brečet, byla jsem nešťastná a neustále se ptala proč

Stále jsem ji volala a nedokázala jsem ji "pustit". Výsledkem bylo (jak se časem ukázalo), že kvůli mně nemohla odejít do Světla a způsobilo mi to víc problémů než užitku, ať už s mým fyzickým i psychickým stavem, ale i s dalším kocourem, který přišel po ní. Díky Bohu se to už ale vyřešilo.. a pro mne to byla velká Lekce života/smrti.
Od té doby jsem hodně změnila svůj postoj ke smrti. Začala jsem se o smrt více zajímat a snažila se vědomě nastudovávat vše okolo ní..
Další příležitost jsem dostala před měsícem, kdy mi umírala babička.. Bylo to také vcelku rychlé. Když jsem ji v "poslední" den navštívila se svou maminkou, už nic nevnímala. Pohled na ni byl velmi žalostný, který má mamka moc nezvládala, proto jsem ji poslala pryč, že s babičkou zůstanu a že si s ní budu ještě povídat. Seděla jsem u ní asi 3 hodiny a povídala jsem k ní.. neboť věřím, že její duše mě i přes to utrpení těla vnímala. Držela jsem ji za ruku a dodávala jí odvahu na vykročení do Světla. Byly to pro mne velmi zvláštní chvíle. Cítila jsem, že jsem to zvládla, a cítila i radost, že jsem mohla být alespoň trochu nápomocna umírajícímu člověku. Babička zemřela asi 2 hodiny po mém odchodu..
Díky těmto zážitkům jsem si uvědomila několik věcí.. Slovo "smrt" by se do úst opravdu neměla brát lehkovážně, jak už psala i Jana. To o čem přemýšlíme, po čem toužíme, natož o čem mluvíme, může přijít velmi rychle.. A také jako Jana bych si přála, až jednoho dne přijde smrt i ke mně, abych ji dokázala s vděčností přijmout a vědomě ji prožít.. Na tu cestu už se velmi těším, ale do té doby chci, aby mi mé tělo ještě hodně dlouho sloužilo k naplnění všech mých přání, kvůli kterým jsem život v těle přišla žít sem na zem..