Pust.cz

Server pro učitele půstu
It is currently Thu Jan 18, 2018 6:07 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Jan 16, 2008 5:30 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 26, 2006 5:43 am
Posts: 203
Jak se otrávit? Dneska to fakt není problém!

Kubik se včera přes den postil a byl v pohodě, odpo v 17h měl okurku až večer - tak v sedm dostal misku rýže (natural + bílou rýži, kterou jsme, tuším, dostali..já bych ji nekoupila, nicméně Kubik ji chtěl - jídlo často připravujeme spolu, tak jsme to dali napůl). Já nejedla, jelikož mam půstík...

V noci to začalo..., od tří od rána chtěl několikrát vodu a od půl sedmé řikal, že je mu blbě a že ho bolí hlava - čelo (oblast ledvin..). Pospával a naříkal celej den, kdykoliv se vzbudil. Měl horkou hlavu - určitě teplotu.. mimochodem, většinou ani teplotu neměřím, to by už musel dlouho ležet a fakt vařit, abych měřila teplotu...

Nechápala jsem, co se děje a napsala jsem Pavlovi... Pavel mi napsal, že v rýži byla plíseň. Cítit to není a to mám na plísně nos a vidět taky ne..., ale.. Asi v pět odpo Kubik požádal o šťávu z pomeranče, udělala jsem to napůl s jablkama. Párkrát si cucnul, říkal, že mu chutná. Asi do 20 minut zvracel.
Vyzvracel nestrávenou rýži..... !

Myslim, že tato rýže byla koupená v Lídlu: Rice long grain, dovozce: Lídl, výrobce... vyrobeno v Polsku...

Ještě dodávám, že Kubik jí rýži běžně (jako jedno z mála vařených jídel..) a nikdy po ní neměl problém...
Takže bacha na levné potraviny...
http://pust.cz/images/plesniva_ryze.jpg


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Oct 25, 2008 7:14 am 
Offline

Joined: Tue Sep 26, 2006 5:43 am
Posts: 203
Čauky lidi, poslední roky moc nepíšu, ale poznatků mám moc a moc. Ale nestíhám psát.

Teď se s Vámi podělím o jeden poznatek k k rýži.

Obecně se říká, že bílá mouka a rýže je špatná, díky zpracování je ochuzena o minerály. Já si navíc myslím, že už je to zcela mrtvá potravina, ještě než ji uvaříme, tepelně zničíme.
Uskladněná namletá mouka žlukne a tvoří se v ní plísně, případně ji napadnou moli.

Co je ale zajímavé, když se uvaří natural rýže a nechá se týden v hrnci, nesplesniví. Jen zkysne.
Bílá rýže splesniví za dva dny....... takže zaručeně je to mrtvější potravina, než rýže natural.

Navíc, rýži natural vařím tak, že ji nejdříve nechám přes noc namočenou a pak stačí ji jien krátce povařit a je hotová. To samé platí třeba i o cizrně, která vyžaduje jinak dost dlouhou dobu vaření, aby změkla. Navíc naklíčená cizrna je velmi chutná :-).

Samozřejmě v návratovce nepatří nic vařeného a pečeného do jídelníčku.

M.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group